SDKF

Saras och Kalles

Att resa billigt

Vi är verkligen ett par som gillar att resa. För att kunna resa ofta behöver vi hålla nere budgeten så att pengarna räcker till många olika aktiviteter. Att resa billigt är något av en konst som man förfinar genom åren. Genom all den erfarenhet vi fått av våra tidigare resor så kan vi idag hitta genvägar till att spara pengar när vi reser. För en oerfaren resenär så kan lätt oväntade kostnader uppstå på vägen om man inte planerar sitt resande noggrant. Vi tänkte därför dela med oss av några insikter vi har gjort. Genom att följa våra tips och undvika de misstag vi har gjort så kan du få ut mer av din reskassa.

Boka i god tid

En mycket viktig faktor i att spara pengar när man är på resande fot är att boka i god tid. Denna regel gäller både i det stora och i det lilla. Först och främst bör man boka sina flyg eller tågresor i god tid, helst minst en månad innan man ska ut och resa. Flygresor i synnerhet, men även tågresor hos många operatörer går upp i pris ju närmare resans avgång man kommer. Detta är helt naturlig och har med utbud och efterfrågan att göra. När färre platser finns lediga inför avgång så är det inget konstigt med att flygbolaget eller tågoperatören vill ha mer betalt för de fåtal platser som finns kvar. På samma sätt finns naturligtvis möjligheter att fynda om man kan tänka sig att köpa några av de platser som blivit över. Om det finns många tomma platser kvar nära avgång så kan det hända att resebolaget kan tänka sig att dumpa priserna för att ändå få ut några pengar från de tomma sätena. Om du dock vet var du vill åka så är det inte en bra taktik att vänta till sista minuten för att se om det blir några billiga priser. Med största sannolikhet så är platserna då redan slutsålda.

Även vad det gäller boende så är det oftast en god idé att boka i god tid. Ju längre man väntar desto färre lediga lägenheter eller hotellrum kommer vara kvar. När utbudet är litet så får man ofta betala mer för att hitta något som passar. Börjar man däremot titta redan lång tid innan man ska göra sin resa kommer valmöjligheterna vara stora. Genom att välja och vraka så kan man hitta ett pris som är lågt i förhållande till alla de önskemål boendet kan uppfylla.

Var flexibel

En annan nyckel till att hitta billiga resor är att kunna vara flexibel. Genom att till exempel kunna ta ledigt från jobbet under tider när inte alla andra reser gör att man kan göra fynd. Om man reser när alla andra gör det så kan det däremot bli dyrt. Detta kan gälla till exempel under sommarsemestrarna eller under jul och nyårstider. Genom att se när priserna är som billigast och anpassa sin ledighet efter det så kan man spara stora summor jämfört med vad de som reser under högsäsong får betala.

Att kunna vara flexibel med själva resmålet är också något som kan löna sig. Vi säger inte att man ska resa någonstans bara för att det är billigt. Självklart måste resmålet även vara något som man verkligen vill se. Dock är det som så att under vissa perioder kan vissa resmål vara ovanligt dyra. Det kan till exempel ha att göra med om det är något speciell konsert, mässa, stadsfest eller annat på resmålet just de datum man tänkt att åka dit. Är aktiviteten inget du är intresserad av i sig så kan det löna sig att välja ett annat datum. Ett bra alternativ om man inte kan flytta sin semester är att ta ett annat resmål. Ofta har man ju nämligen kanske en hel önskelista med olika resmål som man vill besöka. Genom att välja ett annat resmål på listan så kan man vänta med det som var lite för dyrt för tillfället. Kanske blir det billigare nästa år om bokningsläget då är ett annat.

Jämför

För att kunna resa billigt så är det viktigt att man jämför. På exempelvis flygresor kan man spara pengar om man jämför med hjälp av verktyg som exempelvis Google Flights. Genom att kolla olika datum men även att jämföra olika flygbolag så kan man göra riktiga fynd. Ett annat tips är även att kolla vad det kostar att flyga från näraliggande städer, kanske det kan vara värt att ta buss eller tåg för att kunna flyga riktigt billigt till resmålet. Det samma kan gälla själva resmålet. Kanske kan du flyga till en annan flygplats än du först tänkt för att sedan hyra en bil eller åka kollektivt den sista biten?

Kommentarer är stängda.