SDKF

Saras och Kalles

Den kvinnliga orgasmen

Till att börja med kan man fråga sig varför kvinnor har orgasmer över huvud taget. Hos mannen har orgasmen en uppenbar funktion. När mannen får orgasm ejakulerar han och därmed finns det chans att ett barn blir till. En kvinna däremot kan bli gravid utan orgasm. Orgasmen är i kvinnans fall helt enkelt inte nödvändig för att bli befruktad.

Visst fyller orgasmen en funktion av välbefinnande hos både män och kvinnor. Men båda könen kan sannolikt leva ett liv utan orgasmer och ändå vara relativt välmående om än kanske något olyckligare än om de fått uppleva sköna orgasmer.

Likheter mellan män och kvinnor

Innan fostret har börjat utveckla distinkta manliga eller kvinnliga egenskaper är vi alla ganska lika. Samma delar hos fostret kan växa till att bli en penis hos mannen och en klitoris hos kvinnan. På detta sätt skulle man kunna argumentera att kvinnans orgasm egentligen är helt utan funktion och endast en kvarleva från fostret innan det avgjordes att det skulle utvecklas till en kvinna.

Det är dock något i denna ekvation som inte stämmer. Kvinnan tycks vara mycket mer benägen att kunna få mer ihållande såväl som multipla orgasmer, något som är mycket ovanligt hos män. Eftersom den kvinnliga orgasmen vidareutvecklats på detta sätt så tycks det inte vara så att den saknar evolutionär funktion. Djur och senare människors kroppar har genom alla tider utvecklats för att vara så energieffektiva som möjligt. Detta har gjort att funktioner som inte längre behövs har försvunnit med tiden. En orgasm tar en hel del energi. Att denna funktion skulle finnas kvar hos kvinnan utan en funktion bör kunna uteslutas.

Så vad är den kvinnliga orgasmen bra för?

Exakt vilka funktioner den kvinnliga orgasmen fyller är ännu något av ett mysterium. Som så mycket att gällande främst kvinnliga angelägenheter så har forskningen lyst med sin frånvaro. Men i takt med feminismens utveckling och en ökad medvetenhet bland kvinnor och befolkningen i allmänhet så ökar intresset för att forska även inom dessa områden. Vi får helt enkelt hoppas att vi snart får mer vetenskaplig fakta på området.

Förutom att att orgasmer ökar välbefinnandet hos kvinnor. Vilket i sin tur sannolikt skulle kunna öka aptit och fertilitet, vilket så klart är bra för barnafödandet. Så är det även så att man kunnat se tendenser till att man snabbare blir gravid om man kommer samtidigt eller i när anslutning till ejakulationen. Kanske är det så att orgasmen på något sätt får kvinnan att slappna av och öppna upp och på så sätt ta emot sperman på ett bättre sätt.

En annan, kanske än mer sannolik teori är att sex behövs som en del i det sociala spelet och för att skapa en djupare relation med sin partner. Sex löser upp spänningar och får oss att slappna av. Genom att få orgasm blir vi mer till freds och avslappnade, detta kan hjälpa till att avvärja konflikter. Sex och orgasm kan också hjälpa till att skapa känslor. Känslor som sedan fördjupar och bygger upp relationer mellan dig och din partner.

Du kan läsa mer om kvinnliga orgasmer på UMO och på Medical News Today.

Kommentarer är stängda.